Hirdetés

anaglif.lap.hu / Középkori magyar várak, várkastélyok térhatású, 3D-s fotókon

Középkori magyar várak, várkastélyok térhatású, 3D-s fotókon

Megjelent a Várak3D sorozat első, multimédiás DVD kiadványa, mely a Dunántúl történelmi várait mutatja be háromdimenziós fotókon! 33 dunántúli vár, több, mint 1000 térhatású fotó, szöveges ismertető minden várról, remek középkori zene, ajándék 3D-s szemüveg!

3d-s fotókon elevenedik meg a Dunántúl harminchárom legizgalmasabb magyar vára, amely a Projekt Kft. történelmi várait bemutató sorozatának első darabjaként került forgalomba.

Az anaglif technika segítségével a fotográfiáimat sztereó fényképpé átalakítva, színszűrős szemüvegen keresztül, térben és talán egy kicsit időben is visszakerülünk újra a várudvarokba. Nevetve szédülünk amikor "újra" lenézünk a gyilokjáróról, és közösen nyúlunk a képernyő felé, mutatva a másiknak a sztereó fényképen kiemelkedő várfalakat.

A Balaton-felvidék csodálatos szépségű, vulkanikus eredetű hegyei közül, a csobánci hegytető egyik sarkában láthatóak a középkori vár maradványai. 1221-es oklevélben szerepelt először Csobánc hegye, amikor egy birtokjogi pereskedés kapcsán említették, mert a diszeli nemesek szőlőt telepítettek rajta, mellé pedig egy kőházat emeltek. Egy 1255-ös iratban jegyezték fel, hogy a Rátót nemzetséghez tartozó Balduin előkelő fiai, Gyula és ifjabb Balduin alapozták meg a csobánci vár korai épületeit, melyeket a szakadékos hegyoldal mentén, kör alakú területet oltalmazó várfal övezett, kívülről mély szárazárokkal ellátva.

A Balaton-felvidék kisebb-nagyobb lankái között található Nagyvázsony községe, melynek egyik domboldalában tör az égbolt felé a középkori vár lakótornya. Építtetője a környéket uraló Vezsenyi nemesi família volt, akik Zádorvár perben való elvesztése után, a XV. század közepén emeltették a várat. Ebben az időszakban viszonylag békés vidéknek számított, ezért elsősorban középnemesi rezidencia, mint erős védőművekkel rendelkező épület volt. Miután 1472-ben férfiágon kihalt a család, Hunyadi Mátyás király a hadjárataiban tanúsított vitézségéért Kinizsi Pálnak adományozta.

Egy 1264-es oklevélből ismerjük, hogy IV. Béla király serege harcot vívott - a fiúi engedelmességéről megfeledkező - István herceggel, de annak Mihály nevű várnagya az embereivel sikeresen megvédelmezte a füzéri várat. Jutalma nem is maradt el, az 1270-ben trónra lépő V. István király neki adományozta az egész váruradalmat.

Várbarátoknak szól ez a startlap. Csatlakozási lehetőség várbarátokhoz, fórumokhoz, társaságokhoz Magyarországon és külföldön is. Váras oldalak, rendezvények, várprogramok, Felső Magyarországi Várak Egyesülete

Várakról készült rajzok, rekonstrukciós elképzelések, metszetek, várábrázolások. Gyerekek rajzai, várgrafikák, várrajzok képeslapokon. Alaprajzok, elképzelések várainkról. Várbarátok, fórum, blog, egyesület.

Magyar és idegen nyelvű kiadványok, könyvek, folyóiratok várakról. Várlexikon, vár-webáruház, Regélő Váraink... Castrum Bene Egyesület, Felső-Magyarországi Várak Egyesülete. Várak 3D-s fotókon, légifotókon, várkalauz, metszetek.

Hirdetéslogó tervezés
Meghatározás:

Az anaglif (anaglyph) fotók megtekintéséhez egy vörös-cián színszűrős szemüveg szükséges!

Tegyél Te is egy virtuális sétát középkori várainkban!

Az anaglif (anaglyph) fotók megtekintéséhez egy vörös-cián színszűrős szemüveg szükséges!

Tegyél Te is egy virtuális sétát középkori várainkban!

Szponzorált hirdetések

Ön azt választotta, hogy az alábbi linkhez hibajelzést küld a lap.hu oldal szerkesztőjének. Kérjük, írja meg a szerkesztőnek a megjegyzés mezőbe, hogy miért találja a lenti linket hibásnak, illetve adja meg e-mail címét, hogy az észrevételére reagálhassunk!

Hibás link:
Hibás URL:
Hibás link doboza: Középkori magyar várak, várkastélyok térhatású, 3D-s fotókon
Név:
 
E-mail cím:
 
Megjegyzés:
Biztonsági kód:
 
Mégsem  Elküldés